Barceloneta Sonora

Barceloneta Sonora és un projecte participatiu d’investigació artística i antropológica sobre els sons del barri de la Barceloneta. Inclou un mapa sonor de la Barcelonetatallers gratuits de paisatge sonor, un registre de músics actius al barri, una exposició d’obres d’art inspirades a l’entorn acústicmemòries sonores i molt més.

El projecte Barceloneta Sonora és suportat per Centre Cívic Barceloneta i Museo de Arte Contemporaneo MACUF.

S’agraeix també el suport tecnològic de Sons de Barcelona MTG / Phonos UPF, el projecte The City Rings, la col.laboració dels Casals de Gent Gran Mediterrània i Barceloneta, l’ajuda de Anna Espin del 4rt Curs del Grau en Antropologia Social i Cultural de la UAB en pràctica al Centre Cívic Barceloneta per Barceloneta Sonora i la participació de totes aquelles persones que s’hi van implicant cada dia.

projecte

 

Contacte: barcelonetasonora@gmail.com

Facebook Barceloneta Sonora

Territori

Cada any, el Centre Cívic Barceloneta dona suport a un projecte d’investigació artística entorn a la vida, la comunitat, els habitants i el territori de la Barceloneta.

Aquest any, el projecte seleccionat és Barceloneta Sonora, un projecte d’antropologia sonora amb el qual es vol fer un mapa sonor, un calendari sonor i un registres dels músics actius al barri de la Barceloneta.

El projecte és obert a tots els habitants del barri: feu sentir les vostres veus!

BARCELONETA SONORA

L’entorn acústic de la Barceloneta és increïblement ric: aprendre a escoltar-lo és no només una oportunitat per valoritzar la cultura immaterial del territori, sinó també una manera per comprendre, promoure, connectar la multiplicitat de llocs, esdeveniments, valors i comportaments que constitueixen la identitat dels habitants del barri.

Cada paisatge sonor no és un producte casual, sinó el resultat de diversos components que tenen un valor simbòlic per a la comunitat. Així mateix, el paisatge sonor de la Barceloneta, fet de músiques, veus, sons del carrer, sons de la naturalesa i molt més, representa un patrimoni d’informacions i emocions que moltes vegades no veiem.

«Sons del Barri», obra nascuda d’uns mesos de gravacions al barri de la Barceloneta (febrer-abril 2012), és una instal.lació sonora composta de sons del paisatge: inclou sons de la platja i sons dels carrers, acompanyats de la projecció d’un text que enumera els llocs i sons gravats i invita a posar-se a l’escolta. Aquesta obra, en exposició al Centre Cívic Barceloneta fins al 11 de maig i al Stripart del Centre Cívic Guinardó del 30 de juny al 13 de julliol 2012, vol representar l’inici d’una recerca més estesa finalitzada a la documentació etnofonològica del patrimoni immaterial de la Barceloneta i en particular de la música, els músics i els sons del paisatge.
Al mateix temps, vol ser una primera invitació per tota la comunitat permanent i passatgera del barri a escoltar conscientment el seu entorn, fixant-se en les expressions culturals que mereixen escolta i valorització així com els sons que millor representen i caracteritzen la identitat del territori.

PROJECTE D’INVESTIGACIÓ ARTÍSTICA

Documentació participativa i creativa dels sons de la Barceloneta:

1. Mapa sonor del territori de la Barceloneta (Freesound).

2. Registre dels protagonistes sonors actius a la Barceloneta (aquelles persones que amb les seves activitats caracteritzen l’entorn acústic del barri, com ara músics residint o actuant a la Barceloneta, músics i participants a esdeveniments sonors actius als centres culturals i als locals del barri, músics i artistes al carrer, músics que acompanyen les festes i activitats tradicionals, captaires, venedores i captadors “cantants”, així com protagonistes d’esdeveniments sonors sense connotació musical però amb significació cultural e identitària reconeguda per la comunitat).

3. Tallers gratuits de paisatge sonor.

4. Exposició d’obres d’art inspirades a l’entorn acústic del barri.

El projecte és pensat per realitzar-se en constant intercanvi i escolta amb totes les veus de barri, en col.laboracío amb persones i entitats, a través de diàlegs i activitats participatives i educadores i creatives entorn al tema del paisatge sonor.

Aquest bloc és un punt de recollida de les veus del barri: sisplau, no dubteu en deixar la vostra contribució!

 

Una respuesta a Barceloneta Sonora

  1. Pingback: Hola Barceloneta! | Música, Músics i Sons de la Barceloneta

Deja un comentario